hits

Trening

Derfor er dekktrekk kult

Min samboer er astmatiker og derfor er dekkene blitt mine bikkjer. 

Hver tirsdag trekker jeg dekk med ei lite gruppe rundt Grefsenkollen der jeg går. Vi går fra meg til Trollvann, så til Linderudkollen. Der stopper vi opp og løper opp bakken og tar sit ups før vi trekker tilbake. Turen tar to timer og det er genial trening. 

Kjenner du noen som har gamle dekk hjemme, just do it! Dette biter på bein og rumpe.

Du kjøper deg en klatresele, et par karabinkroker og skaffer tau. Så borer hull i dekkene og plasserer en U-bolt der. Voila! 

  

Å trekke dekk aktiverer de muskelgrupper man trenger for å trekke pulk. De fleste som skal krysse Grønnland øver seg lenge med tunge dekk og tung sekk. Men til deg som vil bli sterk er også dette bra. 

P.s. Er du på budsjettrrening- er jo dette smart. Hvis du vil bli med meg- starter jeg med dekktrekkurs igjen fra midten av juli. 

 

Hakuna matata!

 

Stor klem

 

Hvilken yogatype er du?

Hvilken yogatype er du?

 

Hatha:  Dette er en avspennende yogaform med fokus på fysiske stillinger, pusteteknikker og meditasjon. Perfekt til deg som vil senke stressnivået i kroppen og sinnet.  

Ashtanga:  En dynamisk yogaform der du er i konstant bevegelse kombinert med pust. Er du rastløs i kroppen, er dette noe for deg. Dette er en skikkelig treningsøkt!  

Bikram/Hot Yoga:  En skikkelig svetteøkt. I et oppvarmet rom på 40 grader skal du i 90 minutter gjennom et tøffe styrkeøvelser. Vi kan kalle dette for militær-yoga, da instruktøren presser deg til å holde stillingene.  

Yin Yoga:  Hopper du over uttøyningen? Er du skikkelig stiv? Med Yin Yoga får du mulighet til å tøye, styrke dyp muskulatur og ledd/leddbånd- i rolig tempo.  

Yogakurs- sjekk ut disse nettstedene:

 www.kamalaya.com: Et holistisk trenings/velværesenter på Koh Samui i Thailand.

www.yoganoor.no: Henrik Allum og Naema Noor arrangerer ofte yogaturer rundt om i Norge og utlandet.  

www. www.bookyogaretreats.com: Her finner du samlet yogaferier fra hele verden.  

www.nettyoga.no: Her får du smarte innføringer med online-kurs.  

 
Derfor er YOGA bra

 -Hva har du gjort med skuldrene dine? Nakken? Beina dine! Det er lenge sien jeg har sett en så stiv kropp! 

Yogainstruktør og PT ANN fra Kamalaya ser skrekkslagen på meg. Som dere har fått med dere har jeg vært på en fantastisk soloferie på Kamalaya som ligger på Koh Samui i Thailand. Dette er et holistisk velværesenter. 

-Våre gjester kommer hit som en kick start til et treningsmål, eller for å oppleve restitusjon i tropiske omgivelser, forteller Ann.

- Du har en stor jobb foran deg!

Posisjonene i yoga gjør vondt for en stiv kropp, men det føles deilig, nesten befriende, etter en 90 minutters økt. Det er som lungene får mer oksygenopptak og sender  endorfiner som kiler. Sinnet blir harmonisk og en føler seg euforisk. Kroppen står plutselig mer oppreist, og ikke så krumbøyd slik den var. Den stive korsryggen forbedres for hver øvelse.  Hver dag klarer kroppen å strekke seg litt lengre enn dagen før. En føler seg rett og slett glad.  

  Her gjør jeg kriger-posituren. Jeg er så stiv fra annen sport- at det bare er å gratulere. 

 

Hva er egentlig yoga?

 Yoga er en over 5000 år gammel tradisjon som stammer fra India. Ordet yoga betyr union og refererer til forbindelsen mellom kropp og sinn. Yogapraksisen består av ulike fysiske stillinger, pusteøvelser, meditasjon, konsentrasjonsteknikk og avspenning, og er et system som hjelper oss å oppnå balanse mellom kropp, sinn og sjel.  (Kilde: yogarom.no) 

 
Ute synger tropiske fugler og palmebladene rasler i vinden. Varmen hjelper godt på den stive kroppen.  Yogastudioet befinner seg på en frodig ås og utsikten herfra er mot en kritthvit langstrakt strand. Dette er å trene i et postkortmotiv! Omgivelsene gir ro i sinnet til tross for at enkelte av øvelsene til tider er smertefulle. 

  Mange forbinder yoga med noe spirituelt og søkende. Det er muligens derfor mange kvinner omfavner det. Men det trenger ikke være slik. Du kan ta yoga som en treningsøkt eller uttøyningstime. Det finnes utallige lærere som konsentrerer seg rundt de fysiske øvelsene.  

 
I morgen skal jeg skrive litt om hvilken yogaform som passer deg. Det finnes nemlig utallige grener innen yoga. 

Etter en uke på Kamalaya er min konklusjon klar:

- Yoga er ingen quick fix. Du blir ikke myk på en uke. Yoga er noe jeg må implementere i mitt treningsrituale. Dette er noe jeg må jobbe med. Jeg er så stiv i hoftene og i øvre rygg- og jobben er stor. Jeg tenker at når disse blokkeringene blir åpnet, vil jeg faktisk få det bedre. Energien vil strømme fritt gjennom kropp og sinn. 

Det som er bra ved å reise på yogaferie er at du lærer posisjonene riktig. Til info: Jeg har på meg klær fra det norske merket Run&Relax. Dette antrekket er laget for yoga. De sitter mykt mot kropp og føles riktig bra. Fargene appellerer også stort! Du finner merket HER. 

TRENINGSFERIE i THAILAND

 

 

Hei dere, 

Jeg er kommet til tropiske Thailand der jeg skal på en skikkelig yoga/detox/helsereise.

Men i dag måtte jeg løpe en bitteliten runde før massasjen, yogaen og den sunne maten ventet meg. Jeg har dessverre et behov for å bevege meg før jeg får ro i kropp og sinn. Det er min forbannelse- men så lenge jeg liker det, er det helt greit. 
Men det kommer kanskje ikke som en overraskelse at jeg har store belastningsskader etter trening. 

Ta vare på kroppen din! Vil du starte å trene: Begynn sakte. Ikke ta mange økter i løpet av en uke- da vil du falle av. Lytt til kroppen din. 

Og husk å tøye ut! Jeg er stiv som en trestamme, det er derfor jeg er her. 

Ikke tren for å bli tynn. Tren fordi det er gøy. 

Slike entusiaster som meg, bør lære seg å ha restitusjon. Restitusjon (hvile) er like viktig som trening. 

Det er blitt en stor trend å reise på treningsferie alene, skal vi tro turoperatørene.

Kamalaya Resort i Koh Samui er verdenskjent blant idrettsutøvere som trenger fokus  og restitusjon. Her bor du i et lukket område med treningssenter, svømmebasseng, terapauter og kokker som skreddersyr menyen din. Etter en time med konsultasjon og tester hos lege er ukeplanen klar. Den stive Birkebeinerkroppen skal trene to timer yoga, få to ulike massasjetyper for å løsne opp musklene og drikke mye kokosvann. Magnesium og mineraler trengs det også påfyll av. Hver dag i en uke.  

Fra mandag av poster jeg ut dagboken min fra min Thailand-reise. 

Jeg befinner meg fortsatt i Thailand og jeg har egentlig ikke lov til å være på nett. Derfor venter jeg med oppdateringer til jeg er hjemme igjen. 

Nå skal jeg spise middag og legge meg. Jeg ligger fem timer foran dere. 

Kop Kohn Ka. 

Elisa

 
 

ps!

Vil du på yogaferie? Sjekk ut nettstedet www.bookyogaretreats.com: Her finner du samlet yogaferier fra hele verden. 

 
pps. Jeg har på meg klær fra norske Run&Relax. Det er Vibeke Klemetsen som står bak dette fantastiske merket. Stor fan!!!!

 

309 dager igjen til Birken jo!

Jeg sliter litt om sommeren og det har jeg bare godt av. Jeg liker å ha et treningsmål og nå har jeg ingen! Fra desember til mars tenker jeg bare på langrenn. Nå farer tankene overalt som en bordtennisball. Jeg trenger fokus og et mål!

Du som leser dette, vil kanskje si at jeg burde lære meg å slappe av litt mer? Og det har du helt rett i! Jeg legger meg flat til et dunkende hjerte. Og du må ikke tro at jeg er fanatisk. Jeg koser meg mer enn jeg trener, men jeg trenger dette målet.

 Å være dedikert gjør meg motivert. Når jeg er motivert er jeg i balanse og glad. 

Denne sommeren skal jeg sykle mye. Jeg bør også gjøre yoga. Til høsten starter fjellinga.

Hva slags treningsmål har du? Synes du det er dumt å ha treningsmål? 

 

Anti-stress

 

Psssst! Ginseng har blitt brukt som naturmiddel i mange tusen år i Kina, blant annet for å øke utholdenheten, konsentrasjonsevnen og motstanden mot stress. Ginseng har også blitt brukt for å "forbedre velvære" og for å hindre nedsatt ytevne når man blir gammel.

Jeg knipser en pille om dagen. 

#supernature #fåtttiltestavprodusent

Den nye folkesporten?

 

 

 

 Jeg kaller meg for Rookie Randi på Randoo. 

Jeg har veldig liten erfaring med å nedover på ski. 

Men nå er jeg altså nødt fordi jeg digger det. Vi har fått en ny folkesport i Norge: Randonee. 

Ordlista: Ordet randonee er fransk og betyr «å gå på fjelltur», og det er akkurat det idretten går ut på. Man går på ski opp på fjelltopper, for så å kjøre ned igjen. Idretten stammer fra militært patruljeløp, som var OL-øvelse allerede i 1928. Den gangen ble det gull til Norge. Det jobbes for at konkurranseformen igjen skal stå på OL-programmet.  (Kilde: Skiforbundet) 

Er Randonee den nye folkesporten? Spesielt etter at vi fikk Jotunheimen Haute Route (www.jotunheimenhauteroute.no), har interessen for toppturer ekspandert i Norge. 

Min samboer har kjørt på Randonee siden 90-tallet og frykter innerst inne at folk vi ta fra han fjellet fra. Kommersialisering av fjellet står for tur. Alle vil stå på Randonee nå. 

Som rookie bør jeg overhodet ikke komme med tips til deg. Men dra aldri på en randoneetur uten følge av erfaren guide. Det kan forekomme skred og ulykker på fjellet. 

Her ser dere meg på Dyrehaugstind i Hurrugane, Jotunheimen. 

Slik gjør du det: 

Du sjekker inn på ærverdige Turtagrø Hotel. Her får du guide eller så reiser du med en erfaren randonee-kjører. 

Turen tar: 5-6 timer tur/retur. 

Hele ryggen er nordvendt, så snøen ligger her til midten av juni. Sent i sesongen kan det hende du må gå på beina noen hundre meter fra hotellet. Ruten kan sees hele veien fra trappen på Turtagrø. Normalt er det ikke snøskredfare i mai og juni, så det bratte henget ca 1 km fra hotellet kan en gå uten fare.Tidligere i sesongen er det imidlertid snøskredfare i dette henget. Videre følger en ryggen, helst langs de slake partiene til topps. Følg ryggen til topps på Nordlige Dyrhaugstind (2050 moh). Her velger mange å kalle det toppen, og nyte utsikten mot Hurrungane. Fra Nordlige smalner eggen, og det blir luftigere å komme opp på toppen av Store Dyrhaugstind. Om en føler seg sterk med høyder og forholdene er fine, så er ikke dette teknisk vanskelig. For sikker gange videre må en bruke sikringsmilder som stegjern, tau og isøks. (Kilde: turtagrø)

 Jeg trengte tau på de smaleste partiene og isøksa var min beste venn på turen. Uten isøks ingen tur. 

Fjelling er yoga. Det er i alle fall min mening. 

Kom deg til fjells i april og mai! Dette er den beste tiden for toppturer!

Bonus tips: Gå inn på highcamp.no for tips.

 

 

Helo RETOOOOX!

 

 

 

Jeg perset. Så enkelt er det. Men så vondt var det også. 

Jeg klarte en sluttid på 3.47 i år og er så hoppende glad at dere aner ikke. 

I går var jeg så sliten at jeg ikke klarte å skrive stort. 

 

Årets renn var ubeskrivelig fantastisk bra. 

Jeg holdt fokus med blikket i løypa og gikk og gikk og gikk. 

Denne uken skal jeg på retox. Det betyr at jeg i skrivende stund nyter et glass hvitvin og koser meg med kjæresten min. 

Jeg er veldig veldig glad. 

 
 

Jeg gifter meg på lørdag!

 

 

 

 

Når du leser dette er jeg på vei til Birken. 

Jeg skal svisje og svosje meg gjennom løypa. 

Fra nervøsitet- til smerte til intens smerte så til sjokk smerte. Deretter en ubesrkivelig glede.  

Jeg har ikke født barn og planlegger ikke dette- og jeg forstår det blir feil å sammenlikne Birken med en fødsel. Men for meg er dette en fødsel. Og ikke minst nyttårsaften. Året kan liksom starte etter Birken. Da skal jeg på retox. Skikkelig retoxe meg. Og nervøsiteten er så ille nå at jeg forestiller meg at dette er som å gifte seg. Jeg gifter meg på lørdag! Jeg føder, gifter meg og skal feire nyttårsaften! På samme dag! Hva kan slå dette?

 

Jeg har hatt harahjerte hele uka. 
Det har vært intense treningsmåneder. Jeg har overhodet ikke holdt min treningsplan, som jeg lovte meg selv at jeg skulle. Jeg har overhodet ikke gått så mye ski som jeg ønsket. Men nå gjelder det bare å holde hodet klart og klart, og gå til jeg stuper. Jeg lider av noe som heter Birkebeiner-syndromet i dag. Det betyr at alt er liksom feil. 

Jeg er i tillegg så heldig at jeg skal være med på noe av arrangementene på kvelden før Birken. Her har jeg fått oppdrag i å stuntintervjue deltakere! Det synes jeg er skikkelig stas. Men vil jeg klare det? 

I tillegg til disse nevrosene må jeg opplyse om at det er spådd et fantastisk føre på lørdag. Å birke med Blå Swix er som å oppleve solformørelse. Det er et sjeldent. 

Nå går jeg. 

Farvel. 

Ses på den andre siden. Som i denne sammenheng betyr Lillehammer. 

 

DEKKTREKK

 

 

 

 

Å trekke dekk i motbakke med staver er ikke bare utrolig moro. Det gir deg også en skikkelig sprettrumpe! Du styrker kjernemuskulaturen og med staver får du også muskler i armene. 

Dessuten er det så tungt at du MÅ fokusere på dine neste skritt. Ett og ett skritt ad gangen. Noen kaller dette for mindfulness. Andre meditasjon. Jeg kaller det for intens glede. 

De fleste som skal på ekspedisjoner i tynn luft eller i polare strøk- trekker mye dekk før avreise. Da er en forberedt på tyngden og slitet som venter. 

Jeg trakk dekk med Ingvill her om dagen. Når dette innlegget blir publisert, sitter hun på flyet mot Everest. Ingvill har jeg akkurat blitt kjent med- og jeg gleder meg til å trekke med henne når hun kommer tilbake fra sitt livs eventyr. Ingvill skreddersyr i tillegg reiser til Nepal. Sjekk ut hjemmesiden A Life in Motion og kanskje du finner din drømmereise? 

Selv skal jeg trekke mye i Norge denne sommeren. Mon tro hva jeg gjør til høsten? 

Har du lyst til å dekktrekke med meg- gi lyd! Du finner meg i Grefsenkollen i Oslo. 

Påskeklar?

 
 

 

 

 

 

 

Hei for en helg jeg har hatt!

Fredag etter jobb dro jeg til Lærdal. Turen tok 6 timer grunnet mye trafikk. Vi ankommer Lærdal kl 2230 og sitter oppe og pjaller til nøyaktig 0030. 

Lørdag står vi opp tidlig for å kjøre til Flåm. Derfra skal vi ta den berømte Flåmsbanen til Vatnahalsen som er et eventyrlig høyfjellshotell og visstnok et skieldorado. Dessuten er det et genialt sted- her stopper toget utenfor hotellet! Akkurat som på Finse!

Jeg glemmer selvsagt mine feller i bilen på Flåm og bruker halve dagen på transport igjen. Det er påskevær og jeg sitter inne på toget.

Jeg tar det ikke som et voksent menneske. Jeg gråter faktisk. 

Søndag: Endelig får jeg en nydelig tur! Jeg går opp og opp. Og kjører sakte ned fordi jeg er så innmari dårlig nedoverbakkene. Men det handler ikke om å være best- det handler om å være ute!

På ettermiddagen tar jeg toget til Myrdal som frakter meg hele veien til Oslo. 

Det ble totalt 16 timer transport for å gå en tur på 5 timer. I retrospekt synes jeg det ble litt drøyt. 

Nå gleder jeg meg så til påske!

Jeg skal til fjells- det er sikkert. 

Fjong til fjells. 

 

P.S Sjekk det store skjerfet jeg har rundt halsen. Det er i kasjmir, produsert i Nepal og er designet av norske Siv Katralen for Close to my Heart. 

 

 

 

 

 

SLIIK FØLES BIRKEN


Tikk Takk!

Nå er det nøyaktig 1 uke igjen til rennet. Se denne vignetten som Thea Grivi har laget til meg. Jeg synes den ble så artig!

Denne vignetten brukte jeg som intro på et foredrag jeg hadde om min Birkenhistorie + mine 10 beste tips for ivrige deltakere en stund tibake. 

Jeg følte at taket reiste seg da jeg fortalte min historie. Men det er nok bare jeg som trenger en synssjekk. 

Du FÅR lyst til å birke etter du ser denne. Jeg lover!

I skrivende stund lider jeg utrolig av Birkebeinersyndromet. Det betyr at du er kjempe nervøs, føler deg pjusk og er nervøs for at du har fått blindtarmbetennelse ol. 

Vi ses på startstreken om nøyaktig 1 uke! 

 

Dresskode under Birken

 

 

 

Det er spådd nydelig vær på B-dagen. Som jeg grugleder meg. 

Hva skal du så ha i sekken og ikke minst på deg under rennet?

 

3,5 kilo på ryggen:  Alle deltakere må bære sekk som skal veie minst 3,5 kg under hele rennet. Det er et absolutt krav at sekken skal inneholde følgende utstyr/bekledning:

- Vindtett jakke og bukse (med lange ermer/ben)

- Tørt undertøy eller ekstra isolerende lag

- Votter

- Lue

- Balaklava/buff/headover  

Ta også med skismøring, mat og drikke og tørre sokker- du er klissvåt på beina når du ankommer målområdet.    

I min sekk har jeg alltid 0,5 liter Coca Cola, sportsdrikke, i tillegg til matpakke som jeg spiser før rennet.  Det er en rekke mat- og drikkestasjoner under rennet, så ikke vær bekymret. Når du kommer i målområdet får du varm suppe. Gjett om den smaker!

 Mange sverger til camelpak. Er det kaldt ute, vil jeg fraråde dette da du vil slite med å drikke fra den- til tross for isolering. Da går du bare med ekstra vekt på ryggen.  

 Husk at vekten på sekken blir sjekket rundt målområdet- ta ingen sjanser!  

TIPS! Har du lagt reisevesken din på transportlastebil fra Rena til Lillehammer- bruk en bag som tåler vann. Pakk gjerne i poser - slik at klærne dine er tørre når du henter bagasjen på Håkons Hall på Lillehammer.  Bagen din ligger ute til du henter den, og tåler den ikke vind og vær- kan klærne dine risikere å være våte. Husk tørre sko! Personlig smetter jeg alltid inn i UGG etter renne, da tærne er vonde etter skiskoene.  

Jeg lurer på om jeg skal ha på meg denne gule buksa fra Swix under rennet. Den er fra serien Vistech som har reflekser. Perfekt til uteløp i mørket, og jeg digger fargen. Det er godt å være synlig i løypa, hvis du har noen som står langs løypa for å gi deg drikke. Da vil de kjenne deg igjen. 

Men vær og vind er avgjørende. Og været kan skifte raskt på den store ferden over fjellet. 

Uansett, ikke ta på for mye- ei heller for lite. Finn den gyldne middelvei. Som alt annet i livet. 

Tikk takk. 11 dager igjen til Birken. 

Dette er 5 året jeg går rennet. Har dere spørsmål- mail meg! Enten du er mål- eller merkejeger. 

Birkebeinerhilsen,

ELISA

 

(Foto: Dette er bilder fra i fjor da jeg var med i en VG-reportasje om rennet. Bildene er tatt med telefon.)

 

Slik forebygger du skader på trening

 

 

 Forebygge skader!

 

Jeg har ligget i hardtrening siden januar. Og om 16 dager er det endelig Birken. Som jeg gleder meg til å få det unnagjort. I skrivende stund ligger jeg i sengen med kraftig forkjølelse, men jeg sover meg i form og tenker positivt. 

I fjor trente jeg så mye at ryggen fikk seg en skikkelig strekk. Dette kom av feil sekk på ryggen.  Eller det kom av overtrening.  Det er i alle fall mine teorier. Jeg klarte så vidt å stå oppreist og gikk til kiropraktor og triggerpunktmassasje to ganger i uken. Det kostet en formue og jeg tok tak i skaden på et altfor sent tidspunkt.  Når skaden først er skjedd, tar det lang tid å restituere. Jeg endte opp med å teipe hele ryggen for å holde den oppreist til Birken. Hell i uhell- i fjor ble Birken avlyst grunnet kraftig vind. Fun fact: Jeg hadde rosa teip over hele ryggen og følte meg som en liten sportsprinsesse. 

I år har jeg lært. Jeg forebygger! Det er som å gå til tannlegen. Du går og sjekker tennene dine en gang i året- selv om du ikke har vondt. Og jammen finner alltid tannlegen en liten plombe som må byttes ut. Slik er det også med kroppen. Hvis en skal tro ekspertene. 

 

  Toppidrettsutøvere følges tett av et profesjonelt behandlingsapparat hele sesongen. De vil til enhver tid analysere og vurdere formkurve og kroppens funksjon. Når Northug er stinn i beina, legger han seg på benken og får triggerpunktmassasje og muskulær akupunktur.    

Toppidrettsutøvere tar tak i sine plager på et mye tidligere tidspunkt, får behandling og trening som forebygger. Mosjonister derimot venter ofte i det lengste, og håper det går over. Når det utvikler seg til en skade, er ofte store deler av sesongen borte, og det er mer utfordrende og tidkrevende å behandle.  

Gjør som proffene lytt til kroppen, kom deg raskt til behandling og unngå lange skadeavbrekk.  

Kilde:  Jan Petter Knutsen Akupunktør NAFO  - NEMUS Tjuvholmen   

 

Det koster å være i form. Men likevel er bevegelse den beste investeringen. Så sant du gjør det riktig! 

 

Fotocred: Sara Johannessen

MENTAL TRENING

(Foto: Truls Qvale) (Ps. Bildet er tatt da jeg var rookie.)

 

 Dagens tips.

Mental Trening!

For å nå dine mål må du være beinhard-  mentalt.  Dette gjelder jobb, et treningsmål eller kanskje en drøm du vil oppnå.

Laster du ned meditasjonsappen Headspace vil du som mange toppidrettsutøvere få daglige påminnelser og teknikker som lærer deg om oppmerksomhets nærvær.

 Fra Bertrand til Buddha- du får mental trening fra gode lærermestere der ute. 

Yoga gir også mental trening gjennom pust og konsentrasjon.

Et annet tips er å sjekke ut Olympiatoppen som har utviklet en basis-stick med programmer for mental trening, rettet mot unge utøvere. Hensikten er å gi fremtidens utøvere et enkelt verktøy, som presenterer dem for enkle mentale øvelser. 

 

Selv bruker jeg mye musikk til verktøy. Lindstrøm sin elektronika har gitt meg mot og vilje til å bestige topper og etterlate mil etter mil på ski. Mitt psykotips er å late som du er en stuntkvinne. Du er ikke deg selv, men du later som du er en annen. Funker for meg. Det har fått meg under vannets overflate og opp i tynn luft. 

I dag savner jeg eventyr. 

Men nå er det snart Birken. Tikk-Takk. Tikk-takk. Årets høydepunkt!

 (Dette bildet er flere år gammelt. Men jeg er like blid i dag.)

 

Derfor bør du gå på skiNår du lever dette sitter jeg på toget mot Lillehammer. Der skal jeg gå ski fra søndag-mandag. Som jeg gleder meg!

Jeg elsker langrenn, fjellski og nå Randonee (selv jeg jeg er så sjokkdårlig i nedoverbakker!)

Ski gir meg: 

 

Frihetsfølelse

Naturopplevelse

Senker stresset- får pusten tilbake

Mosjon!

En bruker (nesten) alle musklene i kroppen!

Utfordringer  

Mestringsfølelse

Konkurranseinstinkt

Jakten på den perfekte løypa

MYE GLEDE 

Har du lyst til å Birke i år kanskje? 

 
10 tips til Birken

 

 

 

 

I siste utgave av Birken gir jeg mål- og merkejegerne mine 10 beste innsider tips. 
Dere skal få dem utover her de neste ukene,også selvsagt. Men kjøp blekka hvis du er hungrig på info i dag. 

 Det er ingen snarvei til suksess. Enten du er merke- eller måljeger må du trene hardt for å gå  Birken. Jeg gir deg sjekklista. Slik blir du klar til rennet 21. Mars.  

TIPS 1 får du i dag:

 

 Skaff deg et Birken-Team  

Når Petter Northug har et team, hvorfor skal ikke du?

Sett sammen et Birken-team! Det er sosialt, motiverende og lærerikt.  

Sammen med ditt team kan du:

 -Diskutere skismøring, forberedelser og føre filosofiske og analytiske samtaler rundt Birken.

 -Se på værprognosene og estimere tiden du kommer til å bruke. Vil du perse i år?    

Team Røtterud består av:

 - Trine Grønvold fra Lillehammer har rollen som Birken-mama. Hun gir meg mat, husly og hygge i opptreningen mot Birken. Hun står i tillegg alltid på Midtfjellet med vann og Coca Cola. Skriker og heier.  Det er alltid en opptur når jeg ser henne fra skisporet.

-  Steinar Norman Bjørnstad (70) er Birken- mentor. Han har gått Birken i 30 ganger og har 28 merker på brystet. Han får tekstmeldingene jeg ikke tør å sende andre. Slapp av, dette er Birkebeiner-syndromet, sier han når jeg får det for meg at jeg har streptokokker i halsen dagen før rennet.   

- Min samboer Simen Njård Vikingmann: Han må holde ut med alt praten rundt Birken. Birken her og Birken der. Det går mye i Birken fram mot rennet. 

 

 
(Foto: Sara Johannessen)

 

 

 

 

Balansekunst

 

 

 

 

 

 
Restitusjon er viktig. Nå som det snart er helg håper jeg dere vil slappe av og kose dere. Eller skal dere på langtur? 

Selv skal jeg kose meg i kveld og i morgen. Søndag gønner jeg mest sannsynlig til Lillehammer for å gå ski. Det er veldig mildt ute nå for en ivrig Birkebeiner. 

Unn deg premiering som også er helsevinnende.  Lar du ikke kroppen få mulighet til å hente seg inn igjen, vil prestasjonskurven gå nedover i stedet for oppover. Restitusjon er like viktig som trening.  (!)

Jeg tar et varmt bad med aromatiske oljer for å få musklene til å slappe av. Dette gjør jeg to ganger i uken og det føles utrolig godt for kropp og sjel.  

Deilige dufter på badet er også en del av min balansepakke. Spa-serien til Babor er blitt blant mine favoritter. De dufter så godt at jeg blir helt doven. 

Hvorfor er så restitusjon viktig?  

For en idrettsutøver er det i hovedsak to mål med restitusjon etter trening og konkurranser:  

1)  Gjenoppretter forstyrrelser i kroppen forårsaket av fysiske belastninger og dermed bedre tilpasningen til å tåle stadig større treningsbelastninger.  

2)  Gir tilstrekkelig hvile mellom treningsøktene for å forhindre overtrening, belastningsskader og sykdom.  

Kilde: Olympiatoppen 

Rise & Shine på yoga

 

 


 

 

 

 

 

 

Å starte dagen med yoga er utrolig godt for kropp og sjel.  Jeg er stiv som en stokk. MEN du trenger ikke være myk for å gjøre yoga. Alle har godt av dette. Det sier seg jo selv. Yoga is the mother of all sports. 

Jeg tar 10 solhilsener hver dag før jobb for å mestre stresset som venter meg, men en hel yogatime er noe annet. Mye bedre selvsagt!

Det er viktig å trene variert. 

 Ensformig trening sliter på kroppen og øker risikoen for skader. Lag en treningsdagbok  der du veksler mellom intervall-,teknikk-, styrke-, og utholdenhetstrening.  

Lag en treningsplan som er realistisk og gjennomførbar!  

Slik ser min treningsukeplan ut fram mot Birken: 

Mandag: Bikram yoga: For å tøye ut og styrke topplokket

Tirsdag: 2 mil på langrenn

Onsdag: Styke på Sats

Torsdag: 2 mil på langrenn

Fredag: Tacoparty!

Lørdag: 4 mil på langrenn

Søndag: 3-4 mil på langrenn

( Til info: Det kan være uker jeg ikke klarer å holde alle timene.)

Som dere kanskje vet er jeg i oppladning mot Birken. Fram mot rennet trener jeg seriøst, men til påske skal jeg på retox. Juhuu!

I dag var jeg på yogatime med en herlig gjeng: Gitte Witt, Celine Aagard og Lise Karlsnes mm. Vibeke Klemetsen, min yogaguru, holdt timen og introduserte samtidig hennes nye sommerkolleksjon fra Run & Relax. Fargene er som godterier. Pene pasteller i sømløse myke klær. Selv bruker jeg merket når jeg også skal fly langdistanse. De er så myke mot kroppen!

Jeg er stor fan av Vibeke. Det er ingen statshemmelighet. 

Tusen takk for en utrolig fin start på dagen!

 

 
 

Foto: Emilie Johansen og Sara Johannessen

 

 

ULL er GULL!

 

 

 

 

 

 

Ullundertøy. Sjokkviktig i vintermånedene. Det finnes en rekke gode merker der ute. 

- Devold

- Fleischer Couture

- Brynje

- Ailo Clothing

- Ulvang

- Kari Traa

Disse norske merkene leverer. Personlig liker jeg farger som innerlag når jeg skal ut. 

Jeg synes selvsagt at ull er gull også utenfor løypa. Til en boyfriend jeans ser du litt nerdete og indiekul ut. Dette er helt klart en look jeg velger etter jobb. Det er varmt, nerdete hot og sjokkfunksjonelt. 

Her tester jeg ut Ailo Clothing: 

Friske farger, perfekt passform og super kvalitet.

Den tidligere FMX-kjøreren Ailo Gaup lager stilig sportsundertøy til dame og herre. De små luftlommene i ullfibrene både isolerer og puster, noe som gir gode termoregulerende egenskaper både under kalde og varme forhold. Dette settet er blitt testet på topptur i Romsdalen, og skårer full pott.  

Egenskaper :  Termoregulering - Høy elastisitet -  Naturlig antibakterielt -  Pustende -  Tørker raskt -  Lett vedlikehold -  Flatlock-sømmer -  Tommelhull -  Ekstra lang rygg    

 

Tren deg glad med farger!

 

 

 

 

 

 

 Annonse. 

 

Nytt år- nye muligheter- og ny treningsgarderobe!

Når jeg skal investere nytt treningstøy tenker jeg primært på kvalitetsorientert komfortestetikk og farger.  Velger du kvalitet får du en bedre treningsopplevelse. Klærne skal være lette og følge kroppens bevegelser. Det skal ei heller være sømmer som irriterer huden. Farger gir meg ekstra drive, boost, energi og godt humør.  Dette er elementære faktorer til en god treningsøkt.

 

Mange lurer på hva som motiverer meg til å trene. Vel, nå skal du høre hemmeligheten. Jeg blir motivert av å ha et mål. Det driver meg. Det gir meg en enorm tilfredstillelse. Og ikke minst gir det en følelse av mestring. Nå trener jeg mot Birken. Jeg har laget en realistisk treningsplan for hver uke. Målet er å komme i sjokkform og selvsagt slå min egen tid fra forrige gang. Har du et mål- blir du motivert- blir du motivert- er du hard core i gang- er du hard core i gang- vil du se resultater. Hvis du synes Birken virker veldig skummelt-noe det ikke er- så finn ditt mål. Vi mennesker filosoferer: Hva er meningen med livet? Vel, det er å ha et mål. Det er ikke mer komplisert enn det. Her fikk du svaret. 

Skal du i et bryllup til våren og vil se helt fantastisk ut? Vil du inn i dine gamle bukser fra 90-tallet? Lag deg et mål. Og lag deg en REALISTISK treningsplan som du kan gjennomføre. High five for gjennomføring!

Jeg heier på norsk design. Og dette settet fra Kari Traa liker jeg skikkelig godt. Spesielt tightsen gir meg et snev av cool 80-talls ye yo vibe. 

Kari Traa sto øverst på pallen innenfor freestyle skikjøring for kvinner i mer enn et tiår. Hun plukket med seg tre olympiske medaljer på veien, men på sine reiser vokste også et annet talent frem i henne. Kari begynte å strikke fargerike luer og hennes design ble en umiddelbar suksess. I dag designer hun treningstøy, ullundertøy og skiklær- for å nevne noe. Sjokkfan.

Sliter du med å komme skikkelig i gang med treningen vil jeg anbefale å investere i nytt treningstøy. Det sitter bedre enn det gamle, huden får det bedre når den svetter, og det gir en fresh følelse under selve treningsøkten.

Jeg tester stadig en rekke treningstøy og dette settet fra Kari Traa skårer full pott. 

Hvorfor?

- Jeg får bevegelsesfrihet. Det betyr at jeg kan løpe og hoppe uten å føle at klærne føles tunge eller irriterer huden. 

- Klærne er sømløse og i stretch-materiale.Jeg kan gjøre yoga, sykle, løpe eller tøye ut- klærne følger kroppens bevegelser. Deilig!

- Hurtig tørkende. Jippi! Det betyr at jeg kan vaske og ha klærne klart allerede timer etterpå. (Dette er gull til deg som skal på treningsferie.)

- Klærne veier lite. Lette klær gir deg mer fart og komfort. Dessuten er det en bonus hvis du trener før eller etter jobb: Du trenger ikke bære så tungt.

Tips! Det florerer av salg om dagen. G-Sport kjører- as we speak- masse fra Kari Traa. Du finner det HER. 

Hva sier dere? Bli med å gå Birken i år?

 

Fotocred: Sara Johannessen 

#trening #karitraa #reklame #G-Sport

 

Løype! Jeg har testet det du trenger!

 

 

 

 

  

Enten du liker fjell- eller racingski- er utstyret viktig. Dessuten er det alltid motiverende å se litt fjong ut. 

Her har dere noen av mine skifavoritter på tur.

 

1.  Miami Vice  

Om du skal på 80-talls party eller trene mot Birken, er denne treningsjakken fra Bjørn Dæhlie et godt, og ikke minst stilig alternativ.  

-Smal passform med reflekser.  

-Stretch paneler under armene og i ryggen for god bevegelighet.  

-2-lags materiale i front og 2-lags materiale i sidepaneler gjør den motstandsdyktig mot vind og vann.     

 

2.  Hemmelig Våpen  

I jakten på tidelene har profesjonelle skiløpere lenge brukt spesialtilpassede innleggssåler i langrennsstøvlene. Jeg gikk med Rottefella Xcelerator Classic i skiskoene i fjor og ble veldig begeistret!

 

3. Hei Sveis!  

Det er lov å være bitte litt forfengelig, selv om du er en tøff birkebeiner. Bruk derfor tørrsjampo! Spray i håret og form sveisen. Du vil få volum og en følelse av nyvasket hår. Pillow Proof Blow Dry etterlater en svak duft, så du vil ikke risikere å bli fersket for å være altfor jålete av dine turkamerater.  

 

4.  Tøffe Tøfler  

Historien til UGG startet som en nisjetrend blant surferne i Australia. Gjett om føttene ble glade av å smette inn i lammeullsforete sko etter en aktiv dag i vannet! I dag går alle i UGG. Fra superstjernene i Hollywood til birkebeinerne i Norge. 

 

5. Turminner    

Et lite og godt kamera som smetter lett i lomma, er ideelt på tur. Jeg har testet ut IXUS 510 HS med berøringsskjerm. Det jeg likte best var de utallige fotomulighetene kameraet gir. Her kan du blant annet velge å få postereffekter, fargeforsterkning og miniatyrlandskap.  Wi-Fi-funksjonalitet gjør det i tillegg enkelt å ta bilder, og HD-film med detaljnivå gjør det enkelt å dele med venner og familie på et blunk. Med kompakt 12x optisk zoom og design i lommeformat er IXUS 510 HS et smart kamera på tur.

 

6. Retrostilig  

Retrostilen er tilbake i motebildet. Har du en gammel anorakk liggende på loftet, finn den gjerne fram. Eller sjekk ut Gutulia Anorakken fra Fjällreven. Til søndagsturene med familien vil du se skikkelig trendy og nasjonalromantisk ut.  

 
 

 

 

SKI er SKI

 

 

 

Svisj- Svisj! Lyden av skiene som sklir på snø er min favorittlyd. Hver helg framover kommer jeg til å oppsøke snø. Snø gjør meg utrolig glad. 

Langrenn er kanskje den beste treningsformen for kropp og sjel. Du bruker nesten alle muskelene i kroppen, du får naturopplevelse og hvis du går langt vil du kjenne blodsmak og mestring.

Jeg har også oppdaget Randonee i fjor- og dette gir fantastiske naturmomenter som varer i flere timer. Randonee er blitt den heiteste skitrenden i Norge nå.

Hva er egentlig Randonee? 

Randonee er en relativt ny idrett i Norge, men den er stadig i vekst. I andre deler av Europa, er idretten veletablert og mer utbredt enn for eksempel langrenn. Ordet randonee er fransk og betyr «å gå på fjelltur», og det er akkurat det idretten går ut på. Man går på ski opp på fjelltopper, for så å kjøre ned igjen. Idretten stammer fra militært patruljeløp, som var OL-øvelse allerede i 1928. Den gangen ble det gull til Norge. Det jobbes for at konkurranseformen igjen skal stå på OL-programmet. (Kilde: skiforbundet)

Her ser dere at jeg har skiene på ryggen. Det var rett og slett for bratt for meg med ski på beina. Bildene er tatt fra Sogndal. Tips: Bruk gjerne masse farger i fjellet! Det ser flott ut på bilder, dessuten er blir du synlig i terrenget. 

Er du nysgjerrig på turbilder? Følg meg på Instagram! @elisarotterud. Her deler jeg mange av mine turer i fjell og skog. Her ser dere meg stå foran fjellet Ama Dablam (6815 moh) i Himalaya. Den har jeg klatret, men kom ikke helt til topps grunnet rasfare. En må ha respekt i naturen. Ellers blir du most. 
 

 

YOU can DO it! Prøv noe nytt i 2015!

 

 

 

 Nytt år- nye muligheter! 

Jeg har vært på ferie i Krabi-regionen i Thailand i desember. Railay Beach er et legendarisk område for entusiastiske klatrere. Selv om jeg er en skikkelig rookie teknisk, så klarte jeg mye godt hjulpet av en guide og tau. 

Hvorfor klatre? 

 Klatring er lek, det er avstressende, utfordrende og utviklende. Du får en utrolig mestringsfølelse når du endelig når toppen. Klatring er utrolig bra trening-både fysisk og psykisk. Du blir sterk! I hue og i kropp. 

Prøv noe nytt i 2015! 

Nå er det mest ski som gjelder for meg, fram til Birken. Men etter Birken skal jeg bare klatre. 

Antrekk: Run & Relax

 

TIGHTTIGHTS

 

 

 

 

 

Staffan, mannen til Berthe- en veldig veldig god venninne av meg. Han sier at han aldri har sett meg i annet enn tights. Jeg synes dette høres hårreisende ut. For en saklig type informasjon! Kan dette stemme? Ja- særlig! Men vet dere hva? Jeg går bare i tights. Jeg elsker tights. Like høyt som iskrem. 

Bruk tights. Ikke skam deg. La oss tightsere tighte oss sammen. 

Her har jeg på meg norsk design. Run & Relax. Den heter Banda Yoga Tights og egner seg tres perfekt til biker boots og en tank top. 

I love my style today. 

#rundandrelax 

Fotocred: Hannah Narvhus/Canon

Relaaaax Just do it

 

Namaste! Nå sitter jeg her på Norefjell Spa Resort og nyter hvert sekund. Min kropp og sjel har så innmari godt av dette. Joda, selve resortoppholdet også! Men jeg er på Yoga Week end. En skulle nesten trodd jeg var 6-småbarnsmamma, for jeg har vært så sliten. Dette feels fantastic! Yeah! 

Jeg har for anledningen testet ut noen sportsprodukter. Som alltid heier jeg fram norsk design. Jeg synes det er viktig og riktig og støtte våre lokale helter og heltinner. Run&Relax lager utrolig softe klær. Ingen sømmer, delikat passform og flotte farger. 

 

Dagens tips:

Skal du sette i gang med trening bør du investere i godt utstyr. Har du godt utstyr, vil dette motivere deg og samtidig bidra til at du får en bedre treningsopplevelse. 

 

Fotocred: Hanna Narvhus/Canon 

Treningsoasen LA

 

 

 

Los Angeles.

En oase for de helsebevisste og selvsentrerte.  Tjiking!

Jeg har prøvd meg på utallige raw food, superfood og diverse kurer opp gjennom. Likt det. Ledd av det. Droppet det. Startet igjen. Helse er den nye rusen. Og her i LA er jeg blitt fullstendig narkoman. Jeg er på kjøret.

Jeg trener hver eneste morgen i syv tida. Styler meg før jeg drar. For jeg trener nemlig på klodens hotteste steder for øyeblikket. Equinox og Soul Cycle i West Hollywood er elsket av de som går på rød løper og andre ?narkomane?.

Equinox: Jeg er i himmelen. Får ikke lov til å ta bilder og spør selvsagt ikke om det heller. Her entrer du en verden av perfekte kropper som svetter sammen. Sånn vil jeg at livet skal være etter døden. Og da er du fullstendig ute.

Soul Cycle:  Treningsrommet består av spinningsykler og i midten er det en scene med sykkel og et miksebord med en Mac. Det er mørkt og musikken dundrer. Inn kommer en perfekt mann som er gurutrener og DJ. Vi sykler. Vi får høre at vi er fantastiske. At dagen din skal bli bra. At du skal finne positive ting ved deg selv. Halleluja! Sykler på. Så BÆM: Push ups på styret. BÆM: Sykle rytmisk. BÆM: Sykle mens vi løfter vekter. BÆM. BÆM. Danse mens du sykler. Jeg kjøpte med en gang et medlemsskap på fire dager til 140 $. OMG. I love being high as a super kite.

Skal du til LA må du teste noe av dette. Alle treningstrender starter i denne byen. Kundalini yoga, Bikram Cross Fit- you name it.

Det er vanskelig å komme inn på disse stedene så gå inn med attitude. Vær en superstjerne, for her trener superstjernene. Ha på hettegenser, solbriller og fresht treningstøy. Smil. Vær selvsikker. Da får du komme inn. Kanskje. Og for guds skyld, si at du bor på et dyrt hotell og at du jobber in the industry.

 

Trenerne her er guder. Og jeg er så sjokkfrelst.