hits

Når mote er modig

02.07.2014 - 09:42 3 kommentarer

 

 

Når mote er modig

 

 

Jeg har jobbet lenge med mote. Sikkert altfor lenge. Jeg har skrevet om mote og livsstilstrender i mer enn 15 år, og i fem av dem var jeg moteredaktør i Cosmopolitan. 

 

Folk som disser mote, kan irritere meg. Samtidig forstår jeg dem også. 

Mote er nemlig ikke bare outfit of the day #ootod. Mote er ikke bare flaue poseringer, syltynne jenter og retusjerte bilder. 

 

Mote kan være kunst. Mote kan være politisk rettet. Mote kan være opprør. Mote kan være identitet. 

Mote kan også være luksus og komfort. Håndverk og tradisjoner.

Det er disse sidene som interesserer meg. 

 

Dette handler om når mote blir modig.  

 

Jeg har akkurat fått meg ny jobb som PR-ansvarlig i den luksuriøse butikkjeden Høyer.

 

I juni måned hadde Høyer konkurransen Høyer Humans. 

 

Alle kunne delta og vise hva de står for på hjemmesiden som ble laget i denne anledning: www.humans.hoyer.no 

 

Dette skulle være en annerledes modellkonkurranse: 

 

Angi fastlegen din. Angi bestemoren din. Angi bestevennen din. Slik lød oppfordringen fra Høyer.  

 

Konkurransen gikk ut på å angi en person eller melde seg på selv. Det ble laget en finnerlønn for å ufarliggjøre påmeldingen. Dusøren for å finne en Høyer Human er Høyer shopping for 25.000 kroner. Den som ble funnet skulle få tilsvarende premie.

 

Totalt var det 1030 personer som var med i konkurransen. Reglene gikk ut på at man kunne stemme kun én gang per deltaker. 

37 867 stemmer ble angitt. 

 

 

Mannen som vant: 

Hans Chr. Røgler (60) er den kule hippiebestefaren alle ønsker seg. Han bryr seg overhodet ikke om mote, men går i klærne sine som han har kjøpt i Nepal, Bali eller på eventyr i andre eksotiske land. Hippie møter cowboy-kan vi kalle stilen hans. Skikkelig kul type med attitude- rett og slett. 

Han ble angitt/meldt på av sin datter, Linn Røgler (30).

Så utrolig gøy, tenkte jeg! 

 

 

 

Kvinnen som vant: 

Amanda Orlich (20)

Amanda fikk totalt 1419 stemmer, og var en klar favoritt. Bloggeren bak amandaboble.blogg.no skulle egentlig jobbet 100% som informasjonssekretær i Natur og Ungdom, men er i dag sykemeldt. 

 

Amanda har en livstruende kreftsykdom.

 

Dette varmer hjertet mitt, sa sjefen min Ørnulf Høyer. Dette er en sterk historie. 

 

Jeg delte hans entusiasme, men spørsmålene kom raskt.

 

Det er slitsomt å være på opptak. Det har vel alle dere som har fulgt med på Top Model sett. Det krever utrolig mye av deg. Energi, tilstedeværelse og til tider ubekvemme situasjoner. 

Selv husker jeg en opptaksdag på Ibiza der jeg klikket på en modell med lange hår på lårene. Er det mulig, tenkte jeg! Så dro jeg henne på badeværelset for å barbere hårmanken bort. Jeg husker hun gråt. Og jeg husker jeg sa: If you want to be a professional, you have to shave your legs. Jeg følte meg ond, men det var strengt tatt nødvendig. Men nok om det.

Ville crewet på opptaket ta hensyn til Amanda? Ville hun ha energi til å posere en hel dag med fotografering?

 

Min neste tanke var: Hun er veldig tynn på grunn av kreftsykdommen. Hva slags signaler vil dette sende til andre jenter? Vil de tro at Høyer foretrekker tynne jenter?

Jeg har selv sendt jenter hjem fra opptak fordi jeg synes de er for tynne. Sunne signaler, er viktig. I alle fall for meg. Og helt sikkert for Høyer også! 

 

Min siste tanke var- og den skremte meg mest: Hva om... hun dør? Profilbildene skal leve i et år, men tenk hvis hun ikke gjør det? Hva vil familien føle rundt dette? 

 

Jeg ringte sjefen min og sa at vi ikke kunne ha henne som profilmodell. Han tenkte hardt så kleshengerne på kontoret knakk. Da ringer vi Kreftforeningen og hører hva de sier, svarte han. 

 

Ring Ring. 

 

Vi snakket lenge. Historien til Amanda. Ringvirkninger. 

Pressesjefen i Kreftforeningen, Erik Vigander, avsluttet samtalen med å si at de synes det er en god og viktig historie, så sant familien var innforstått. 

 

Kreftforeningens verdier er: Åpenhet, troverdighet, respekt og engasjement. Historien til Amanda kan ivareta de verdier som Kreftforeningen står for. 

 

Pressesjef i Kreftforeningen Erik Vigander uttalte til VG i dag: 

 

Amanda viser at man kan glede seg over livet selv om man er syk. Avstemmingen til Høyer er nok et tegn på at vi ønsker å se vanlige folk på plakater rundt oss. Dessverre er kreft en mer og mer «vanlig» del av hverdagen til mange. Selv om stadig flere overlever, er ordet kreft skremmende for veldig mange. Amanda kan her bidra til å avmystifisere. 

Han fortsetter: 

Hun er tøff som står frem på en slik måte, og holder på drømmene sine på tross av diagnosen hun har. Modellbransjen er ofte et glansbilde, men her ligger Amandas usminkede historie i bunn.

  

 

 

I pressemeldingen jeg sendte ut i går, sier Amanda: 

 

Som modell for Høyer ønsker jeg å sette fokus på at du som kreftsyk, ikke bare er kreftsyk, men også kan gjøre ting som andre friske mennesker gjør. Det er ikke sånn at når du får kreft, så skal du bare ligge i en seng og være syk. Du kan også vise deg fram for verden! Du kan også følge drømmene dine!

 

 

 

 Nå er jeg utrolig glad for at vi valgte å bruke Amanda som profilmodell. Hun er det tøffeste mennesket jeg har møtt på lenge. Folk flest er tydeligvis lei av six pack og bikini babes. Ekte mennesker engasjerer mest. Akkurat nå.

 

 

Her ser dere modige og flotte Amanda! Bildet er tatt fra bloggen hennes. 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer

signe

02.07.2014 kl.13:21

Fint! Hjertevarmende i en ellers tøff moteverden1

Bella

02.07.2014 kl.15:04

<3
Amanda er fantastisk :)

Skriv en ny kommentar